İşletmeniz dışarıya kötü koku mu yayıyor? Restoranınız veya endüstriyel imalathaneniz koku şikayeti mi alıyor? Koku sorunu yaşayan işletmeler bu sorunları nasıl giderebilirler? Yazımızda koku kirliliği hakkındaki yasal mevzuatlardan ve doğru koku filtreleme cihazı seçiminden bahsedeceğiz.
Koku Şikayeti ve Yasal Mevzuatlar
Koku şikayetlerinin yasal dayanaklarından bahsedecek olursak, 2009 tarihinde yürürlüğe konulan, “kokuya sebep olan emisyonların kontrolüne ve azaltılmasına yönelik idari ve teknik usul ve esasları düzenlemek” amaçlı yönetmeliği dikkate almamız gereklidir. Dış ortamlardaki koku kirliliğini kapsayan bu yönetmelik, koku kirliliğini azaltmak adına görev, yetki ve sorumluluklar, hüküm ve sınır değerleri, koku şikayetlerinin ve koku ölçüm sonuçlarının değerlendirilmesi gibi önemli konu başlıklarını ele almaktadır. Koku şikayetlerini önlemek, alınan koku şikayetini gidermek isteyen işletmeler muhakkak bu konuda bilgi sahibi olmalıdırlar. Konunun yasal bağlamı hakkında bilmeniz gerekenleri içeren yönetmeliği görmek için tıklayınız.
Elektrostatik Filtreler
Restoran ve lokanta gibi işletmelerde duman ve koku sorunlarını önlemek amacıyla elektrostatik filtreler yaygınca kullanılmaktadır. Bilhassa duman gibi kirleticileri havadan arındırmak için kullanılan elektrostatik filtreler, koku kirliliği yaratan parçacıkları da hatırı sayılır derecede ortadan kaldırırlar. Ne yazık ki, elektrostatik filtreler yoğun koku problemi yaşayan işletmelerin sorunlarına kendi başlarına çözüm olamazlar. Bu yüzden koku filtrelemede daha etkili olan diğer filtreler ile beraber kullanılıp verimliliklerinin arttırılması gerekir.
Aktif Karbon Filtreler
Bir diğer yandan, aktif karbon filtreler bilhassa kötü kokuların giderilmesi amacıyla hava filtreleme santrallerinde yaygınca kullanılmaktadır. Aktif karbon filtreler, kirleticileri gözeneklerinde saklarlar ve zamanla bu gözenekler tamamıyla dolar ve değiştirilmeleri gerekir. Tamamıyla organik olmalarından çevre duyarlılığı bakımından tercih edilebilirler. Ne yazık ki bu filtreler koku filtreleme açısından verimli olsa da, fazla yer kaplamaları ve sürekli değişim gerektirmeleri açısından dezavantajlara da sahiplerdir. Elektrostatik filtreler ile desteklenmezler ise, değişim süreleri sıklaşıp uzun vadede yüksek maliyete yol açabilmektedirler.
Ultraviyole Filtreler
UV filtreler, koku filtrelemede karbon filtreler kadar etkili olmasalar da, hatırı sayılır avantajlara sahiptirler. Bu avantajlar sırasıyla düşük maliyet ve işletme masrafları, değişim gerektirmemeleri ve antibakteriyel özelliklere sahip olmalarıdır. Bu filtreler, ultraviyole ışınlarını kullanarak koku yaratan maddeleri ve organizmaları ortadan kaldırır. Diğer bir yandan düşük enerji tüketimine sahip olan bu filtreler, düşük işletme masraflarını mümkün kılarlar. Antibakteriyel işleve sahip bu filtreler, paket gıda tesisleri gibi hijyenin önemli olduğu işletmelerde vazgeçilmezdir.
Doğru Koku Filtresini Seçmek
Özetleyecek olursak, koku sorunlarınız için doğru filtreyi nasıl tayin etmelisiniz? Bize soracak olursanız, herhangi bir filtreleme yöntemini tek başına kullanmanız uzun vadede sorunlara yol açacaktır. Doğru filtre tayini, işletmedeki kirleticilerin türü, maliyet, filtrenin kurulacağı alanın büyüklüğü, bakım ve değişim gerekliliği, enerji tasarrufu, işletme masrafları gibi birçok faktörün göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmesi gereken bir süreçtir. Bu yüzden işletmenizin ihtiyaçlarına uygun filtre santralini belirlerken bizlere danışmanızı öneriyoruz.