Dönerci Açmak ( Güncellendi Aralık 2023)
Dönerci açmak isteyen girişimciler için hazırladığımız rehber makalede aklınıza takılan bir çok sorunun cevabını bulacaksınız. Çok uzun yazılar içeren ancak hiç bir soruya cevap vermeyen blog paylaşımlarının aksine, sektörün içinde yer alan kişilerden derlediğimiz gerçekçi bilgiler ile sizleri baş başa bırakıyoruz.
- İşinizi Planlayın!
- Hedef Kitlenizi Belirleyin
- Dönerci Açmak İçin Doğru Lokasyonu Bulun
- Makine ve Teçhizatı Uygun Fiyatla Alın
- Kendinizi Doğru Tanıtın
- Maliyet Analizini İyi Yapın
- Dönerci Açmak İçin Uygun Dükkan Bulmak
- Et Döner Mi Tavuk Döner Mi?
- Dönerci Açmak Maliyeti
- Dönerci Kar Oranları
- Dönerci Açmak İçin Gerekli Belgeler
- Dönerci Açacaklara Tavsiyeler
- Sıkça Sorulan Sorular
İşinizi Planlayın!
Dönerci açmak isteyen girişimciler için hazırladığımız rehber makalede aklınıza takılan bir çok sorunun cevabını bulacaksınız. Çok uzun yazılar içeren ancak hiç bir soruya cevap vermeyen blog paylaşımlarının aksine, sektörün içinde yer alan kişilerden derlediğimiz gerçekçi bilgiler ile sizleri baş başa bırakıyoruz.
Her işte olduğu gibi dönerci dükkanı açmak isteyen girişimcilerde her şeyden evvel ne yapmak istediğini belirleyip bu doğrultuda planlama yapmalıdır. Dönerci açmak diğer yemek işletmelerine göre nispeten daha kolaydır. Bundan dolayı her yıl yüzlerce döner salonu kapanırken bir o kadar da yenisi açılmaktadır. Kapanmaların büyük sebebinin doğru planlama yapılmamasından kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz. Peki nasıl yapılır bu doğru planlama? Derseniz konuyu başlıklar halinde ele alabiliriz.
- Hedef Kitlenizi Belirleyin.
- Doğru Lokasyonu Bulun.
- Makina ve Teçhizatı Uygun Fiyatla Alın.
- Kendinizi Doğru Tanıtın.
- Maliyet Analizini İyi Yapın.
Doğru planlama için ana başlıkları sıraladığımıza göre bunları detaylı şekilde ele alalım.
Hedef Kitlenizi Belirleyin
Öncelikle hedef kitlenizi belirlemeniz gerekiyor. Dönerci ama nasıl dönerci? Lüx Dönerci, Meşhur Dönerci, Elit Dönerci, Salaş Dönerci, Pahalı Dönerci, Zincir Dönerci gördüğünüz gibi bunların hepsi dönerci olarak geçiyor ama işleyişleri, hedef kitleleri haliyle kar oranları da birbirinden çok farklılık gösteriyor. Burada bir karar vermeniz gerekiyor. Hangi kitleye hitap etmek istiyorsanız bundan sonraki aşamalarda hedef kitlenizi dikkate alarak seçim yapmanız gerekli.
Dönerci Açmak İçin Doğru Lokasyonu Bulun
Eskiden cadde üzeri işlek bir konumda dükkan açmak çok önemliydi. Ara sokakta açılan işletmeler müşteri bulma konusunda sıkıntı yaşıyordu ancak devir değişti. İnsanların yemek için daha az zaman ayırmak istemesi, paket sistemin gelişmesi, kurye hizmetlerinin çoğalması gibi etkenler dükkan lokasyonu daha az önemli hale getirdi. Cadde üzeri dükkan kiraları yüksek fiyatlı olacağı için bütçenize ve hedef kitlenize uygun bir yerde dükkan bulmanızı öneririz. Bu sayede ilk yatırım maliyeti ve sabit gideriniz makul seviyede olacaktır. Şayet hedefiniz paket servisten ziyade birebir satış yapmak ise işlek ve yoğun caddeler sizin için uygun olacaktır.
Makine ve Teçhizatı Uygun Fiyatla Alın
Dönerci dükkanı açarken alınması gereken belli başlı malzemeler vardır. Yeterince araştırma yaparsanız en az %30 indirimli ürünler bulabilirsiniz. İnternet bu konuda çok faydalı olacaktır.
- Döner Tezgahı (Elektrikli, Kömürlü yada Gazlı)
- Masa ve Sandalye
- Meşrubat Dolabı (İçecek firmaları tedarik edebilir)
- Mutfak Ekipmanları
- Tabela
- Havalandırma Sistemi
Kendinizi Doğru Tanıtın
Yeni bir dönerci açtığınızda insanlar size iki şekilde ulaşabilir. Birincisi dükkanınızı fiziksel olarak ziyaret edenler diğeri ise işletmenize internet üzerinden ulaşanlardır. Dükkanınız için çok masraf yapıp her şeyi kusursuz dizayn etmiş olabilirsiniz ancak aynı özeni internet yüzünüz içinde uygulamanız gerekir. Yapılan araştırmaya göre telefon yada internet aracılığı ile yemek sipariş veren müşterilerin %58 inin işletmenin fiziksel konumunu bilmediği saptanmıştır. Bu sebeple sosyal medya ve gerekli mecralarda işletmenizi doğru tanıtmanız müşteri potansiyelini yakalamak açısından önemlidir.
Maliyet Analizini İyi Yapın
Karlılığınızı korumak için maliyet analizini iyi yapın. Döner salonları ortalama %30-50 karlılık ile çalışır. Kar oranınızı yüksek tutmak adına meşrubat seçeneğini çeşitlendirin. 12 Kg pişmemiş tavuk döner piştikten sonra yaklaşık 9 kg gelecektir. Satış süresi uzadıkça fire oranı daha da yükselecektir. Porsiyonların 100 gr olduğunu varsayarsak yaklaşık 90 porsiyon satışa hazır ürün elde edersiniz. Net kar ile brüt karı birbirine karıştırmayın. Ürün satış fiyatından maliyetini çıkardığınızda elinizde kalan tutar brüt kardır. Brüt kardan genel işletme giderlerini de çıktığınızda elinizde kalan net kar olacaktır.
Dönerci Açmak İçin Uygun Dükkan Bulmak
Dönerci dükkanı için lokasyon seçimi konusuna değinmiştik. Bu seçim tamamen hedef kitleniz ile alakalı. Bu başlık altında ise nasıl uygun fiyatlı dükkan bulabilirsiniz bundan bahsedeceğiz. Bilindiği gibi gıda işletmelerinde çalışma ruhsatı alınabilmesi için baca sistemi olması gerekiyor. Baca sistemi olan dükkanlar ise bu durumu kendilerine avantaj olarak görüp kira fiyatlarını yükseltiyor. Hal böyle olunca uygun fiyatlı dükkan bulmak girişimciler için zor hale geliyor.
Dönerci dükkanı açmak isteyen girişimci beğendiği bir konumda uygun fiyatlı bulduğu dükkanı baca sistemi olmadığı için kiralayamıyor. Bu olumsuz durumu ortadan kaldırmak için Havmak bacasız sistemleri geliştirdi. Bacası olmayan dükkanlarda kullanılan bu ürünler Belediyelerce ve Makine Mühendisleri odası tarafından işletme ruhsatı alınabilmesi için yeterli görünüyor. Bu sayede dönerci açmak isteyen girişimciler uygun fiyatlı dükkan kiralayabiliyor. Aynı zamanda baca izni için apartman sakinlerinden izin alınmasına gerek kalmıyor.
Et Döner Mi Tavuk Döner Mi?
Bu soruya cevap vermek güç. Zira iki ayrı ürününde talebi çok. Tavuk döner daha ekonomik gibi görünse de bu sizin sunumunuz ile alakalı bir durum. Unutmayın bir ürünün satış fiyatı sadece maliyeti ile alakalı değildir. Fiyatı etkileyen bir çok unsur vardır. Paylaştığımız görsele bakarsanız durumu daha iyi anlayabilirsiniz. Maliyeti aynı iki ayrı sunumun fiyat farkı neredeyse 3 katı.
Ustadan Faydalı Bilgi – Tavuk döner satışı yaparken pişirme ünitesi döner bitene kadar kapatılmaz. Kapatılması durumunda döner hızlıca bozulacak ve kötü koku yayacaktır. Gerekli durumda ateşi kısarak pişme işlemini devam ettirin. Bu sayede bakteri üremesinin önüne geçilecektir.
Dönerci Açmak Maliyeti
Not: Fiyat güncelleme tarihi Aralık 2023
Döner Salonu açmak isteyenlerin aklına ilk gelen sorulardan biridir maliyet konusu. Her geçen gün değişen fiyatlarla birlikte ortalama bir maliyet vermek güç olsa da minimum 300 Bin TL den başlayıp 2 Milyon TL ye kadar değişkendir. 25.000 TL kirası olan bir dükkan bulduğunuzu varsayarak ortalama açılış maliyetiniz aşağıdaki gibi olacaktır.
- Kira-Depozito-Emlakçı Komisyonu = 75.000 TL
- Döner Tezgahı ( 4 Gözlü Gazlı ) = 20.000 TL
- 6 Masa – 24 Sandalye ( Orta Kalite ) = 25.000 TL
- Banko = 8.000 TL
- Yazarkasa – Ruhsat = 25.000 TL
- Dekor – Tadilat = 150.000 TL
- Mutfak Gereçleri = 50.000 TL
- Tost – Sos Isıtma = 14.000 TL
- Havalandırma = 40.000 TL
- Döner Kesme Makinası = 9.000 TL
- Ön Görülemeyen Giderler = 50.000 TL
- TOPLAM = 466.000 TL
Dönerci Kar Oranları
Dönerci açmak isteyenlerin merak ettikleri bir diğer konu ise kar oranıdır. İşletmelerin net karı bir çok etkene göre değişkenlik göstermektedir ancak dönerciler için brüt kar oranı %60 ile %150 arasındadır. Sakın bunu net kar olarak algılamayın çünkü işletmenin sabit giderleri düşüldükten sonra geriye kalan %25-40 arasında net kazançları var diyebiliriz. Örnek hesabı inceleyebilirsiniz.
Örnek işletmemiz günde 80 adet döner satıyor. Döner fiyatı 90 TL. İşletme Kirası 25.000 TL ve 1 İşçi çalıştırıyor. Bu hesaba meşrubat dahil edilmemiştir. Meşrubatın dönerciler için büyük gelir kaynağı olduğunu unutmayın.
Aylık Satış Adeti: 2400
Satış Fiyatı (Ciro): 216.000 TL
Toplam Maliyeti: 76.800 TL (Döner Başına Malzeme Maliyeti 32 TL)
Brüt Kar: 139.200 TL
İşletme Masrafları (Personel, Yakıt, Kira, Amortisman, Vergi vs): 70.000 TL
Net Kar: 69.200 TL
Editörden Not: Hatay’ı ve Hatay Usulü döneri çok seviyoruz ancak anam babam usulü eski dönerleri de özlemiyor değiliz. Potansiyel dönercilere yatırım tavsiyesidir. 🙂 Saygılar…
Dönerci Açmak İçin Gerekli Belgeler
- RUHSAT BAŞVURU BEYAN FORMU
- T.C. KİMLİK KARTI veya NÜFUS CÜZDANI FOTOKOPİSİ
- SİCİL NUMARASI KAYDI (Mali Hizmetler Müdürlüğü Gelirler Şefliği (Belediye))
- VERGİ LEVHASININ FOTOKOPİSİ
- TAPU FOTOKOPİSİ veya KİRA KONTRATI (Aslı veya Noter Tasdikli Sureti (Asıl Suretlerde Damga Harcı Makbuzu bulunacaktır.)) Kira Kontratı İŞ NEVİNE Göre Düzenlenecektir.
- SAĞLIK RAPORU ASLI (“Bulaşıcı Hastalığı Yoktur” ibareli )
- İMZA BEYANNAMESİ (Noter Tasdikli Asıl Suret)
- YERLEŞİM YERİ BELGESİ
- YANGIN SÖNDÜRME CİHAZI ALIM veya DOLUM FATURASI
- İKİ (2) ADET VESİKALIK RESİM (Son Altı 6 (Altı) Ay İçerisinde Çekilmiş)
- ESNAF ODA KAYIT BELGESİ (Bağlı Olduğu İşkoluna Ait Esnaf Odasından)
- USTALIK BELGESİ (lokanta, pastane ve kuaförlerden istenir.)
- ÇALIŞMA İZİN BELGESİ (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından alınacaktır. Yabancı Uyruklulardan istenir.)
Dönerci Açacaklara Tavsiyeler
- Kaliteden ödün vermeyin. Güler yüzlü olun.
- Çok iyi döner kesemiyorsanız döner kesme makinesi alın.
- Sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanın.
- Müşteri memnuniyetine önem verin. Anlık kar zarar hesabı genelde zarar ile sonuçlanır.
- Ticareti benimseyin. Unutmayın bir gün bir ay yada bir yıl boyunca zarar edebilirsiniz.
- Dekorasyona çok para harcamayın alt yapınızı güçlendirin.
- Kalitesiz malzeme kullanmayın, kısa vadede kar gibi görünen her şey zarar ile neticelenir.
- Kendinizi ve işletmenizi geliştirin. Rakip analizi yapın.
- Sabit giderlerinizi düşük tutun bu şekilde satış olmasa bile uzun süre ayakta kalabilirsiniz.
- Motivasyonunuzu asla kaybetmeyin. Her gün ilk günki gibi hevesli çalışın.
- Ana üründe fiyat arttırmak yerine yan ürünleri ön plana çıkartın.
- Tartı kullanın, müşteri her geldiğinde aynı standarttaki ürünü görmek ister.
Sıkça Sorulan Sorular
Dönerci için bürüt kar aranı %60 ile %150 arasındadır. Sakın bunu net kar olarak algılamayın çünkü işletmenin sabit giderleri düşüldükten sonra geriye kalan %25-40 arasında net kazançları var diyebiliriz.
Döner tezgahlarından pişirme esnasında duman çıkmasa da yağ buharı açığa çıkar. Bu iç ortam ve çevre için kirletici olarak kabul edilir. Bu sebeple Belediyeler ve Makina Mühendisleri Odası işletme ruhsatı vermek için baca sistemi ister. Ancak baca sistemi olmayan yerlerde elektrostatik filtre kullanılarak ruhsat alınabilir.
Bacası olmayan dükkanda döner salonu açılabilir. Bacasız sistem üniteleri ile izin gerektirmeden işletme ruhsatı alınabilir.
son derece bilgilendirici bi yazı olmuş, elinize sağlık
Harika bir paylaşım. Çok teşekkürler
Dönerci hangi bölüm ile dönerci olunur
Bunu yazana helal olsun, en ince detayına kadar girmiş. Sizin sayenizde döner ile olan bilgime çok şey kattım helal olsun size.
Verdiginiz bilgiler cok yararli olmakla birlikte siklikla guncellemeyi gerektiriyor. Eger yararli olmak istiyorsaniz, basligin yanina “guncellendi” yazmak yetmez, hangi tarih itibariyle oldugunu yazmalisiniz, aslinda verdiginiz TL yatirim maliyetlerinin USD ya da Euro esdegerlerini de vermelisiniz. Aksi takdirde koca bir metin hicbir ise yaramiyor.
Ustalık belgesi nasıl alınıyor dükkan açtıktan sonra alinirmi
Evin altında döner dükkanı var.Adam kokarecde yapıyor sabahın 10 dan gecenin 10’a kadar apartmanın içi yağlı yağlı kokuyor..
Bir cözüm bulamadık adam yemini billlah ediyor bunun ruhsatı var diye bizde apartman maliki olarak Allah ‘a havale ettik Şimdilik evin mutfak bacasından çalişiyor…
Millet karnını doyuruyor,adam parasını alıyor bizde kokusunu cekiyoruz. Sizce bu insanlığın neresinde var… Zabıta beyler geliyor gidiyor ahbab cavuş ilişkisi üstüne birde cay.. vay anam vay ne günlere kalmışız bunlar ölümü ve kul hakkı hesap,mizan ,terazi kavramını unutmuşlar… düşünmüyorlar….
Güzel ve bilgrlendirici olmuş
Faydalandım,teşekkürler
Bilgiler için teşekkür ederiz
Maşalllah çok doyurucu bilgiler vermişsiniz.
Teşekkürler son derece güzel bir Yazı olmuş
Elinize emeğinize sağlık,çok güzel bilgilendici bir çalışma. Acaba sadece dönerci dükkanı açmak için ustaliķ belgesi isteniyor mu.