fbpx
Kebapçı Açmak Banner

Kebapçı Açmak

Kebapçı açmak için dikkat edilmesi gerek hususlar nelerdir? İhtiyacınız olan belgeler ve ekipmanları nasıl edinebilirsiniz? Kebap işletmelerinin yatırım maliyeti ve kâr marjı nedir? Yazımızda aklınıza takılan birçok sorunun cevabını, kebap sektöründe tecrübeli kişilerden sizlere sunduğumuz bilgiler ile vereceğiz.

Doğru Adımlar Atın

Şirketinizin Türünü Belirleyin

Kebapçı açmak için maliyet hesabı yapılırken öncelikle yapılması gereken kararlardan biri şirketinizin yasal türüdür. Kebap işletmeleri arasında en çok tercih edilen şirket türleri, şahıs işletmesi ve limited şirkettir.

ŞAHIS ŞİRKETİ (BİREYSEL)

Küçük ölçekli kebap işletmeleri için ideal olan şahıs şirketleri, yıllık net kârı 30.000 TL’ nin altındaki firmalar için tavsiye edilmektedir. Daha yüksek net kâr miktarları, şahıs şirketinin %35′ lere varan gelir vergisi oranlarından dolayı avantajını kaybetmektedir.

Şahıs şirketi açma işlemlerinin maliyeti kebap işletmeleri için yaklaşık 600 TL’ den başlar ve iş özelliklerine göre artabilir. Sermaye gerektirmeyen bu tür şirketler açılış maliyeti açısından avantajlıdır.

LİMİTED ŞİRKET (SERMAYE)

Limited şirketler, kebap işletmeleri için Türkiye’de en çok tercih edilen şirket türüdür. Ticari ilişkiler ve finans kurumlar karşısında sağladığı itibar ve şirket kârı yükselse bile sabit kalan vergi oranları, yüksek kârlı işletmeler için idealdir. 

Ortalama kebap işletmeleri için limited şirket açma maliyeti 2300 TL’ den başlar. Bu miktar sermaye tutarı (minimum 10.000 TL), iş özellikleri, ortak sayısı, faaliyet alanı sayısı gibi faktörlerle yükselebilir.

İşletme Açmak İçin Gereken İzinler & Masraflar

Kebapçı Açmak & Çalıştırmak için Gereken İzinler, Aylık Masraflar

GEREKEN İZİNLER

Kebap işletmelerinin vergi dairesi, ticaret odası ve SGK kayıtları kuruluş işlemleri ile birlikte otomatik olarak yapılmaktadır.

Kuruluş işlemlerinin tamamlanması ve vergi levhasının alınmasını takiben, kebap işletmesinin bağlı olduğu belediyeden işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı alması gereklidir. Bu işlem için gerekli belgeleri bağlı olunan belediyeden öğrenmelisiniz.

MASRAFLAR

Kebap işletmeleri ticari faaliyetlerine devam ettikleri sürece şirketin büyüklüğü, işletmenin kar-zarar durumu, işyeri kirası, işçi sayısı vb. faktörlere göre değişebilen aylık giderlerle sorumludurlar.

  • KDV (Katma Değer Vergisi) – HER AY
  • Çalışanınız varsa sigorta primi ve işçinin gelir vergisi – HER AY
  • BAĞKUR sigorta priminiz – HER AY
  • Stopaj Vergisi – HER AY
  • Geçici Vergi – HER ÜÇ AY
  • Gelir Vergisi / Kurumlar Vergisi – YILDA BİR
  • Yasal Defter Tasdikleri – YILDA BİR
  • Meslek Odası / Ticaret Odası Üyelik Aidatı – YILDA BİR
  • Muhasebe Servis Ücreti – HER AY
Kebapçı Açmak için Doğru Lokasyon

Kebapçı Açmak için Doğru Yeri Bulmak

Kebap işletmenizin konumu, birebir satışa mı yoksa paket servise mi odaklanacağınıza göre önem taşımaktadır.

Eğer önceliğiniz işletmenizde birebir satış yapmak ise:

Çalışan nüfusun fazla olduğu, yol üstünde veya işlek caddelerde bulunan konumlar müşteri kitlenizi arttırmak için idealdir.

Önceliğiniz paket servisi yapmak ise:

Hedef kitlenize ve bütçenize uygun konumda bir dükkan bularak yatırım maliyeti ve sabit giderlerinizi düşük tutabilirsiniz.

DOĞRU DÜKKAN SEÇİMİ

Büyük oranda hedef kitlenize bağlı olan konum faktörünün yanı sıra, doğru dükkan seçimi de büyük önem taşır. Gıda işletmelerinin çalışma ruhsatı alabilmesi için baca sistemi gerekmektedir. Dükkan sahipleri kira fiyatlarını da bu özelliğe göre yükseltir ve bu yüzden girişimciler için uygun kira fiyatları bulmak mümkün olmamaktadır.

Havmak olarak kebap işletmesi girişimcilerinin bu sorununu çözmek adına sistemler geliştirdik. Baca sistemi olmayan dükkanlarda kullanılabilen bu ürünler, işletmelerin belediyelerce ve makine mühendisleri odalarınca tasdiklenerek işletme ruhsatının alınabilmesi için yeterli görülmektedir. Böylelikle girişimciler uygun fiyatlarda dükkan kiralayabiliyor ve apartman sakinlerinden baca izni alınmasına gerek kalmıyor.

Kebapçı Açmak için Gerekli Ekipman

Kebapçı Açmak için Gerekli Ekipman

Kebap işletmelerinin çalışır hale gelebilmesi için sayısızca ekipman ve malzemeye ihtiyaç vardır. Ancak gerekli malzemeleri temel olarak sıralayacak olursak:

Sıralanan malzemelerin olabildiğince hesaplı bir şekilde ve eksiksiz temin edilmesi hem maliyet, hem de dükkanınızın işleyişi açısından büyük önem taşır. Koşullarınıza göre bu malzeme ve ihtiyaçlar çok daha çeşitlenip artabilir. 

Kebapçı Maliyet Analizi

Doğru Kebapçı Maliyet Analizi

Girişimcilerin aklındaki en büyük sorulardan olan maliyet, her geçen gün artan fiyatlar nedeniyle tam olarak belirlenemese de bu miktar ortalama olarak 130.000 ₺ ve 200.000 ₺ arasında değişebilmektedir. Yatırım olanaklarınıza göre bu miktarları aşağıya çekebilirsiniz. Kebapçı açmak için maliyet listeniz kabaca aşağıdaki gibi olacaktır:

  • Dükkan kirası: 7.500 ₺ ve 15.000 ₺
  • Gerekli malzemeler: 60.000 ₺ ve 100.000 ₺
  • İç Dizayn: 10.000 ₺ ve 30.000 ₺
  • Reklam: 0 ₺ ve 20.000 ₺
  • Personel gideri: 0 ₺ ve 30000₺

Kebap Dükkanı Kâr Oranı

Ortalama bir kebap dükkanı ayda 70.000 ₺ ile 120.000 ₺ ciro yapmaktadır, bu rakamlar bazı dükkanlar için büyük farklılıklar gösterebilir. Ortalama olarak %75 ile %150 arasında brüt kâr oranına sahip olan kebap işletmeleri, yaklaşık %30 – %50 net kârlılıkla çalışırlar. Yüksek kârlılığa sahip olan bu iş, aylık ortalama 20.000 ₺ ve 40.000 ₺ arasında net kâr getirmektedir.

Net kâr ve brüt kârın birbiriyle karıştırılmaması gereklidir. Ürün satış fiyatından maliyetini çıkardığınızda elinizde kalan tutar brüt kârdır. Brüt kârdan genel işletme giderlerini de çıkardığınızda elinizde kalan miktar net kâr olacaktır. Kâr oranınızı yüksek tutmak için meşrubat seçeneklerini çeşitlendirmek gibi farklı stratejilere yönelebilirsiniz.

İşletmenizi Ön Plana Çıkarın

Kebap İşletmenizi Ön Plana Çıkarın

İşletmenizin daha fazla satış gerçekleştirebilmesi ve kâr elde edebilmesi adına yapabileceğiniz çeşitli çalışmalar vardır. Marka ve işletme bilincinizi ön plana çıkarmak, ihtiyacınız olan müşteri kitlesini toplayabilmeniz için bir öncelik olmalıdır.

Yeni bir kebap işletmesi olarak bilinirlik kazanmakta en etkili yöntemlerden biri yeni müşterilerinizin tanıdıklarına sizi önermesi olacaktır. Ancak bundan faydalanmak için tamamıyla yeni müşterilerin işletmenizi keşfetmesine ihtiyacınız var.

İşletmenizi Doğru Tanıtın

İŞLETMENİZİ İYİ TANITIN

Telefon veya internet aracılığıyla yapılan yemek siparişlerinin büyük çoğunluğunda müşterilerin işletmeyi fiziksel olarak tanımadığını biliyor muydunuz? Dükkanınızın konseptini ve dizaynını en iyi şekilde gerçekleştirmiş olsanız bile internet, sosyal medya ve diğer alışılagelmiş tanıtım vasıtalarını etkili kullanmanız gerekir. Yapabileceğiniz çalışmalar arasında:

  • Gazete ve Radyo gibi Alışılmış Medyada Reklam Tanıtımı
  • Çevrimiçi Reklamcılık
  • Sosyal Medya Pazarlamacılığı
  • El İlanları ve Posterler
  • İndirim Promosyonları

Hedef kitlenizi belirleyerek yapacağınız tanıtım çalışmaları, yeni müşteriler kazanmanızda ve elinizdeki müşterileri sadık tutmakta sizi rekabetten ayırt edecek en önemli faktör olabilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Kebapçı için brüt kâr oranı %75 ile %150 arasındadır. Sakın bunu net kâr olarak algılamayın çünkü işletmenin sabit giderleri düşüldükten sonra geriye kalan %30-50 arasında net kazançları var diyebiliriz.

Kebap ocaklarından pişirme esnasında duman çıkmasa da yağ buharı açığa çıkar. Bu iç ortam ve çevre için kirletici olarak kabul edilir. Bu sebeple Belediyeler ve Makina Mühendisleri Odası işletme ruhsatı vermek için baca sistemi ister. Ancak baca sistemi olmayan yerlerde elektrostatik filtre veya bacasız sistemlerimiz kullanılarak ruhsat alınabilir.

Bacası olmayan dükkanda kebap salonu açılabilir. Bacasız sistem üniteleri ile izin gerektirmeden işletme ruhsatı alınabilir.

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments