Otel Havalandırma Sistemleri
Oteller işleyişi gereği misafirlerinin konfor seviyeni yüksek tutmakla yükümlüdür. Bu sebeple otel havalandırma sistemleri kusursuz şekilde dizayn edilmelidir. Yazımızın devamında otellerde havalandırma sistemi dizayn edilirken nelere dikkat edilmelidir neler yapılmalıdır gibi konulardan bahsedeceğiz. Kullanıcıyı teknik detaylarla sıkmadan basit hatları ile ele alacağız.
Otellerde Mahal Havalandırma Sistemleri
Otel havalandırma sistemleri deyince ilk olarak misafirlerin ve çalışanların konfor seviyesini yükseltmeyi hedefleyen ısıtma, soğutma ve havalandırma teçhizatları akla gelir. Bu sistemler aynı zamanda sıcak su ihtiyacını da karşılar. Kapasitesi büyük otellerde soğutma sistemi Su Soğutma Gurupları ( Chiller ) üniteleri ile gerçekleştirilir. Daha küçük otellerde ise Vrf sistemleri ve split klimalar kullanılır. Isıtma ve soğutma ürünlerine ilave olarak havalandırma gereksinimi de karşılanması gerekir. Bu ihtiyaç ise yerine göre taze havalı klima santralleri yada ısı geri kazanım cihazları kullanılır. Daha anlaşılır olması adına paylaştığımız tabloya göz atabilirsiniz.
Isıtma | Soğutma | Havalandırma |
Kalorifer Sistemleri | Su Soğutma Gurupları | Taze Havalı Klima Santralleri |
Merkezi Isıtma Kazanları | VRF Üniteleri | Karışım Havalı Klima Santralleri |
Kaskat Sistemleri | Fan Coil Cihazları | Isı Geri Kazanımlı Klima Santralleri |
Split Klimalar | Isı Geri Kazanım Cihazları | |
DX Bataryalı Klima Santralleri | Hücreli Aspiratörler |
Otellerde Kapalı Havuz Havalandırma Sistemleri
Otel havalandırma sistemleri için önemli bir diğer husus ise kapalı havuzların havalandırmasıdır. Kapalı havuzlar nem oluşumuna müsait ortamlardır. Havuz suyu sıcaklığının 28 santigrat derecede sabit tutulması gerekir. Su sıcaklığı ile ortam sıcaklığı arasındaki fark ne kadar yüksek ise nem oluşumu doğru orantılı olarak artacaktır. %50 yi geçen nem seviyesi binanın taşıyıcı ve diğer unsurları için son derece tehlikelidir. Yüksek nem bu tür yapıların korozyona uğramasına sebep olur. Aynı zamanda yüksek nem seviyesinde zararlı bakteriler hızla çoğalacağı için insanlar içinde tehlike arz eder. Bu sebeple kapalı havuzlarda Havuz Nem Alma Santrali Kurulmalıdır. Havuz Nem Alma Santralleri sıcak ve nemli havayı öncelikle soğutarak yoğuşturur. Ardından tekrar ısıtarak düşük nem seviyesinde tekrar havuz mahaline gönderir. Bu sayede nem seviyesi kontrol altına alınır.
Otellerde Mutfak Havalandırması
Otel Havalandırma Sistemleri konusu mahal havalandırması ve mutfak havalandırması olarak iki ayrı başlık altında ele alınır. Otel mutfakları yoğun pişirme yapılan ve insan sirkülasyonunun yüksek olduğu yerlerdir. Pişirme yapılarken ortaya çıkan duman, yağ, koku ve yağ buharı gibi kirleticiler hızlı şekilde ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Aynı zamanda bu kirli hava direkt olarak atmosfere bırakılmamalıdır. Filtre edilerek yasal emisyon değerleri sınırına getirilmelidir. Aksi halde çevreden ve komşulardan baca şikayeti alınacaktır. Bu durum şehir içinde faaliyet gösteren işletmeler için daha da önemlidir. Gelişen şehir yaşamı ve temiz hava bilinci ile birlikte baca şikayetleri hat safhaya ulaşmıştır.
Otellerde Duman ve Koku Kontrolü
Otel mutfak havalandırma sistemlerinde etkili bir şekilde kullanılan duman ve koku filtreleri işletmeleri ve çevreye kirli havaya karşı korumaktadır. Aynı zamanda dahili ve harici tip duman filtreleri sayesinde baca sistemine ihtiyaç duyulmadan ızgara yapılabilir. Yerel belediyelerce ve Makine Mühendisleri odası tarafından bacaya karşı alternatif olarak görülen Eco-Purge üniteleri ile haricen bir filtreleme sistemi olmadan dilediğiniz yerde ızgara yapabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Otel havalandırma sistemleri insan konforuna yönelik mahal havalandırması ve pişirme esnasında ortaya çıkan atık havanın bertaraf edilmesi hedeflenen iki ayrı başlık altında incelenmelidir.
Otel mahal havalandırması müşteriler ve çalışanların konfor seviyesini yüksek tutmak hedefli yapılan havalandırma sistemidir. Bu sistemde ısıtma, soğutma ve havalandırma amaçlı bir çok teçhizat bulunur.
Otel davlumbaz havalandırma mahal havalandırmasından tamamen ayrı kavramdır. Davlumbaz havalandırması pişirme esnasında ortaya çıkan duman, koku ve yağ buharı gibi kirleticileri ortamdan uzaklaştırmayı hedefler. Bu tür sistemler davlumbaz ile başlar ve hava kanalı, filtre sistemi, baca sistemi gibi bir çok teçhizatı içerir. Bu sistemin genel hedefi iç ortam ve dış ortamda hava kalitesini olumsuz yönde etkilememektir.
Restoran havalandırma sistemlerinde, kirli havanın tahliye edilebilmesi için baca sistemi gereklidir. Yasal mevzuatlara göre baca olmadan işletme ruhsatı almak mümkün değildir. Ancak son gelişmelerle birlikte elektrostatik bacasız filtreler yerel otoritelerce bacaya alternatif olarak kabul görmektedir.
Baca yangınları oteller için büyük bir sorundur. Aynı zamanda işletmenin bulunduğu binada bu tür durumlardan olumsuz yönde etkilenmektedir. Her yıl yaşanan onlarca baca yangını vakasında bir çok kişinin can ve mal güvenliği tehlikeye düşmektedir. Baca yangınlarının önlenmesi için atık hava kaynağında yok edilmelidir. Bu tür güvenli teçhizatlar bacasız sistem olarak anılmaktadır.
Otel havalandırma sistemleri dahili ve harici tip olarak iki ana guruba ayrılır. Harici tip için binanın dışında bahçe, çatı, teras gibi bir alan gereklidir. Dahili tipte ise direkt davlumbaza entegre edilebilen modeller mevcuttur.